Ovo je najprljavija stvar u kući! Koliko često je mijenjate? – Vas Magazin
Zanimljivosti

Ovo je najprljavija stvar u kući! Koliko često je mijenjate?

 

Ako ste mislili da vam je wc-školjka najprljavija stvar u kući, pogriješili ste. Postoji nešto što je puno prljavije od nje, a nalazi se u kuhinji.


Ono što je još gore, otkrili su kako su popularne metode ubijanja bakterija u spužvama potpuno neefikasne. Naime, nakon pranja spužvi u kipućoj vodi kao i “grijanja” u mikrovalnoj one su i dalje jednako prljave i prepune bakterija.

Istraživači su “pokupili” spužve za posuđe iz brojnih domova u Njemačkoj. Testirali su ih, a vlasnika svake od njih pitali su kako ih “čiste”, te koliko ih često mijenjaju.


Došli su do saznanja da ih većina pere u kipućoj vodi ili ubija bakterije u mikrovalnoj pećnici, a mijenjaju ih u prosjeku jednom mjesečno. Istraživanjem je otkriveno kako su spužve bile prepune gama proteobakterije, bakterije koja uzrokuje trovanje hranom, koleru pa čak i kugu.


Otkrili su i kako su spužve idealno stanište bakterija te da na samo jednom kvadratnom centimetru stanuje 54 milijarde bakterija zbog čega zaslužuju titulu najprljavije stvari u kući.

Istraživači kažu i kako redovno čišćenje spužvi uopšte ne pomaže tako da umjesto što trošite vrijeme na to, spužvu za posuđe jednostavno mijenjajte jednom sedmično.

loading...
To Top