OVO TREBA SVI DA ZNAJU: Većina oboljelih od karcinoma su imali ovaj zahvat na zubima – Vas Magazin
Zdravlje-savjeti

OVO TREBA SVI DA ZNAJU: Većina oboljelih od karcinoma su imali ovaj zahvat na zubima

 

Novije studije su pokazale kako karcinom prvenstveno uzrokuju vanjski utjecaji, a ne ‘loša’ sreća. Istraživanje objavljeno u časopisu Nature sugerira kako u samo 10 do 30 posto slučajeva karcinom nastaje kao posljedica ‘loše’ sreće. Prema pojašnjenju znanstvenika, do pojave karcinoma dolazi tako što se jedna od naših stanica u tijelu počne nekontrolirano dijeliti.

Uzrok takvom dijeljenju mogu biti unutarnji faktori, poput rizika mutacije kod podjele stanica, ali i vanjski čimbenici kao što su pušenje, nekretanje, izlaganja UV zrakama i mnogi drugi čimbenici koji još nisu istraženi. Takav argument govori o različitom utjecaju vanjskih i unutarnjih čimbenika.

Postoji uobičajena stomatološka procedura za koju će vam svaki zubar reći da je potpuno bezbjedna iako naučnici upozaravaju o njenim opasnostima više od 100 godina, piše “Novi“.

U pitanju je vađenje živca. Na milione ovih operacija se sprovede svake godine.

Kod nas se ta procedura zove „vađenje živca“ (iako se zapravo uklanja i pulpa), a pristupa joj se kako bi se „spasio“ zub od vađenja u slučajevima infekcije ili oštećenja pulpe.

Pojednostavljeno, zub se „umrtvi“, odnosno korijen zuba se očisti i zapečati.

Ali, iako je zub „mrtav“ takav korijen zapravo može da postane skriveni inkubator vrlo otrovnih anaerobnih bakterija – onih za čiji život nije potreban kiseonik, a koje pod određenim uslovima mogu pronaći put do vaskularnog sistema i prouzrokovati čitav niz hroničnih bolesti.


U ovim istraživanjima su ”najglasniji” bili: dr. Weston Price, dr. George Manning, dr. Robert Jones

Većina stomatologa navodno ignoriše rezultate novijih istraživanja koji upozoravaju na potencijalne rizike vađenja korijena.


Posebno je zabrinjavajuća moguća veza između kancera i spomenute stomatološke procedure.

Zastrašujuće zvuči podatak koji se navodi u tekstu, da je čak 97 posto pacijenata u terminalnoj, završnoj fazi raka, nekad u životu imalo zahvat vađenja korijena na jednom ili više zuba.


Po zaključcima istih autira, skoro sve hronične degenerativne bolesti su povezane sa ovom stomatološkom procedurom, uključujući:


  • Srčane bolesti
  • Bolesti bubrega
  • Artritis, reumatske bolesti i bolesti zglobova
  • Neurološke bolesti (npr. ALS)
  • Autoimune bolesti (npr. Lupus)

Dr. Robert Jones je istraživao povezanost između stomatološkog zahvata vađenja živaca i raka dojke, došavši do ekstremno visoke povezanosti. On je naveo da je došao do sljedećih zaključaka:

93% žena sa rakom dojke prošlo je kroz zahvat vađenja živaca

7% njih je patilo od drugih zubnih bolesti

U većini slučajeva, tumori su nastajali sa iste strane sa koje je izvršen stomatološki zahvat.

Kako da izbjegnete ovu stomatološku proceduru?

Najbolje bi bilo da nikada ne izvršite ovaj zahvat. Rizikovanje zdravlja da bi se očuvao zub prosto nema smisla. Ukoliko ste već odradili ovaj zahvat, bilo bi dobro da izvadite zub, čak i ako je sve u redu.

Zapamtite, čim vaš imuni sistem zakaže, postoji rizik da obolite od ozbiljnog medicinskog problema.

Stomatolozi obično uklone zub, ali ostave peridontalni ligament, koji može da služi za ishranu bakterija. Mnogi stručnjaci preporučuju uklanjanje ovog ligamenta kako bi se smanjio rizik stvaranja infekcije.

loading...

NAjČITANIJE OVE SEDMICE

To Top